Płynne suplementy ? składają się głównie z węglowodanów (50-70 %), białka (20 %), czasem z niską zawartością tłuszczu.
Wzbogacane witaminami i składnikami mineralnymi.
Rozcieńczane wodą lub mlekiem. Sportowe batony ? Dostępne w sklepach dla sportowców.
Stosowane jako przekąska między posiłkami, posiłek przed treningiem, uzupełnienie strat po wysiłku.
Żele węglowodanowe ? składają się głównie z węglowodanów (60-70 %), oraz nieznacznych ilości białka i tłuszczu w opakowaniu do wyciskania.
Z dodatkiem BCAA, antyoksydantów, kofeiny, L-karnityny, minerałów4. Sportowe drinki ? płyny wysoko węglowodanowe, uzupełniające zużycie glukozy podczas wysiłku oraz gaszące pragnienie.Uzupełniają straty jonów sodowych, dzięki czemu zapobiegają odwodnieniu w wyniku pocenia organizmu.
Zawartość składników mineralnych wpływa pozytywnie na pracę mięśni.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)
Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka. Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998.Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych.
Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientówŹródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood.