Rodzaje suplentów w Wikipedii

izolat serwatki
Płynne suplementy ? składają się głównie z węglowodanów (50-70 %), białka (20 %), czasem z niską zawartością tłuszczu.
Wzbogacane witaminami i składnikami mineralnymi. Rozcieńczane wodą lub mlekiem. Sportowe batony ? Dostępne w sklepach dla sportowców.
Najczęściej zawierają duże ilości białka i/lub węglowodanów, niekiedy z dodatkiem tłuszczy.
Wzbogacane witaminami i składnikami mineralnymi.

Stosowane jako przekąska między posiłkami, posiłek przed treningiem, uzupełnienie strat po wysiłku.

Jeżeli w składzie występuje L-karnityna, chrom lub wyciąg z garcynia Cambogia, pomagają spalać tkankę tłuszczową, redukować masę ciała oraz zmniejszają apetyt4.
Żele węglowodanowe ? składają się głównie z węglowodanów (60-70 %), oraz nieznacznych ilości białka i tłuszczu w opakowaniu do wyciskania.

Z dodatkiem BCAA, antyoksydantów, kofeiny, L-karnityny, minerałów4.

Sportowe drinki ? płyny wysoko węglowodanowe, uzupełniające zużycie glukozy podczas wysiłku oraz gaszące pragnienie. Uzupełniają straty jonów sodowych, dzięki czemu zapobiegają odwodnieniu w wyniku pocenia organizmu. Zawartość składników mineralnych wpływa pozytywnie na pracę mięśni.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)

Odżywki białkowe na masę mięśniową

izolat serwatki Odżywki białkowe przeznaczone są dla sportowców, którzy muszą intensywnie ćwiczyć i przygotowują się na jakieś ważne zawody.
Pomagają one również w regenerowaniu sił po odbytych treningach, a jednocześnie wpływają na zwiększenie masy mięśniowej.
Muszą być one dawkowane ściśle według ulotek do nich dołączonych lub według wskazań odpowiednio wykształconych dietetyków i lekarzy sportowych. Trzeba bowiem pamiętać, że odżywki białkowe są silnymi suplementami diety, których zażywanie związane jest z unikaniem jedzenia niektórych potraw, dlatego wszelkie przedawkowania mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Jednocześnie ilość przyjmowanych odżywek musi zostać dostosowana do samej intensywności treningu.

Superfood - wyjaśnienie w Wikipedii

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka. Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998.

Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych.

Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientówŹródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood.

Dodane: 16-12-2016 07:49

Tagi: sklep odżywki sport suplementy zdrowie białka Impact whey

Widok do druku:

izolat serwatki