Co to jest zębina?

ostry dyżur dentystyczny bielsko ostry dyżur dentystyczny bielsko
Zębina, dentyna (łac.
dentinum) ? tkanka leżąca pod szkliwem w obrębie korony zęba i pod cementem w obrębie szyjki i korzenia zęba.
Zbudowana jest w ok.

70% z części nieorganicznej w postaci kryształów dwuhydroksyapatytu, w ok.

20% z materii organicznej w postaci kolagen (typu I), mukopolisacharydy, glikozaminoglikany, proteoglikany i fosfoproteiny oraz małe ilości cytrynianu, siarczanu chondroityny, nierozpuszczalnych białek i lipidów; pozostałe 10% stanowi woda1.
Zębina jest wytworem odontoblastów, które należą do miazgi zęba i tworzą na jej obwodzie zbitą jednokomórkową warstwę.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C4%99bina

Dlaczego zęby się psują?

Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki: bakterie cukry podatność zębów czas Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy. Bakterie Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L.
acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans.
Inne próchnicotwórcze bakterie to: S.

salivarius, S.

mitis, S. sanguinis, Enterococcus faecalis.
Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy).
Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Cukry Cukry są podstawą metabolizmu bakterii.

Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach.

Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza. Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy. Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby: przyspieszeniem metabolizmu, skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba), polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny

Pogotowie stomatologiczne ? co to jest?

Nagły ból zęba może przytrafić się w najmniej odpowiednim momencie.
Nierzadko dolegliwości zaczynamy odczuwać podczas weekendu albo świąt, a więc w czasie, kiedy gabinety dentystyczne są zamknięte.
W takich sytuacjach najczęściej sięgamy po domowe środki radzenia sobie z bólem.

Zdarza się jednak, że sprawa jest znacznie poważniejsza, a zwykła tabletka przeciwbólowa nie pomaga.

Właśnie wtedy warto skorzystać z pomocy pogotowia stomatologicznego, które działa przez 24 godziny na dobę w niemal każdym dużym mieście Polski.

To proste rozwiązanie sprawia, że pacjent nie musi cierpieć czekając na otwarcie gabinetów dentystycznych. .
Dodane: 02-02-2017 05:10

Tagi: dentysta dyżur dentystyczny stomatolog 24h bielsko