piec na zużyty olej

Centralne ogrzewanie (CO)

We współczesnym rozumieniu jest to dostarczenie ciepła do elementów grzejnych zlokalizowanych w docelowych pomieszczeniach za pomocą gorącej wody.
Jednak zakres tego pojęcia jest szerszy ? jest to dystrybucja ciepła po budowli, uzyskanego z przetworzenia paliwa w jednym, specjalnie przeznaczonym do tego pomieszczeniu, kotłowni, w tym przypadku piec nazywany jest kotłem centralnego ogrzewania, a elementy przekazujące ciepło w pomieszczeniach to grzejniki (tzw.
potocznie ?kaloryfery?).
Do rozprowadzania ciepła wykorzystuje się wodę, parę wodną lub powietrze. Stosuje się systemy obejmujące jedno mieszkanie (centralne ogrzewanie etażowe), jeden budynek, kilka budynków, a nawet całe miasta. W instalacjach obejmujących jeden budynek woda może krążyć w wyniku zmian gęstości przy zmianach temperatury (CO grawitacyjne) lub jej przepływ jest wymuszany pompą.

W większych instalacjach stosuje się wyłącznie systemy z wymuszonym obiegiem.

Z uwagi na to, iż ogrzewanie grawitacyjne wymaga zastosowania rur o większej średnicy i większej powierzchni grzejników (znacznie mniejszy przepływ czynnika grzewczego przez grzejniki), obecnie prawie w ogóle nie jest stosowane.
Także w małych budynkach (np.
domach jednorodzinnych) stosuje się obieg wymuszony. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie

O tradycyjnym piecu węglowym

piec na zużyty olej
Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw.
piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej.
Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza.
Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno.
Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw.
Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe.
Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację).
Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego).
Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe

Zalety wykorzystania nagrzewnic

Nagrzewnice to proste urządzenia, które pozwalają na szybkie nagrzanie określonej powierzchni.
Są one zasilane różnymi paliwami ? olejem opałowym, wodą czy nawet gazem.

Dlaczego warto wykorzystać takie urządzenia? Co sprawia, że są one tak bardzo rozpowszechnione? Do głównych zalet takiego urządzenia należy fakt, że nagrzewnice są bardzo proste w obsłudze.

Dodatkowym ich atutem jest niewątpliwie możliwość rozpoczęcia pracy w dowolnie wybranym momencie.

Nagrzewnice szybko wytwarzają ciepło, przez co umożliwiają ogrzewanie nawet dużych powierzchni.

Ich zaletą jest także prosta budowa, która powoduje, że ewentualne usunięcie usterki jest bardzo łatwe dla osoby posiadającej wiedzę w tym zakresie. .
Dodane: 15-12-2016 10:03

Tagi: ogrzewanie kocioł na olej piec na olej kotły i piece

Widok do druku:

piec na zużyty olej